Ardennen actief – volop mogelijkheden!

Fietsen

Zin om te fietsen? Dan is de Ardennen een goede keus. Afwisselend beklimmingen met vlakke stukken, kleine dorpjes, fraaie uitzichten, kastelen en kronkelende riviertjes. U kunt uw hart hier ophalen. Er zijn dan wel niet zoveel fietspaden maar langs de openbare weg kun je goed fietsen. Vermijd wel de N-wegen.

Mountainbiken

Vanuit je vakantiehuisje in de Ardennen kan de dichtstbijzijnde mountainbikeroute niet ver weg zijn: Er zijn vele routes uitgezet. Mountainbiken door het bosrijke gebied over zware paden met veel hoogteverschillen. De meeste routes zijn te vinden in de Oostkantons en in de provincies Namen en Luxemburg. Veel mountainbikeroutes zijn te vinden op tourismegps.be.

Bordjesroutes

In België hebben ze, net zoals in Nederland, een knooppuntennetwerk. Hier heet dat de ‘bordjesroute’. U kunt zelf uw route uitstippelen en u heeft zelf de keus in moeilijkheidsgraad en afstand. Kijk op fietsnet.be voor de knooppunten.

RAVeL – Fietsroutes

Wilt u lekker een beetje fietsen op de tourfiets en houd u van rust, dan zijn er de RAVeL routes. Deze routes gaan over ongemotoriseerde paden; kleine verbindingswegen of beddingen van spoorlijnen; voormalig jagerspaden langs rivieren en langs kleine plaatsjes.

Wielrennen

Je kunt de Ardennen een waar paradijs noemen voor wielrenners. Er zijn vele beklimmingen en afdalingen en je hoeft geen beklimming twee keer te rijden. De beklimmingen rond Spa, Malmedy en Trois-Ponts zijn niet zoals ze de beklimmingen in Nederland of de rest van België. Ze zijn vaak steiler en langer. Hier tref je beklimmingen van 20%. Echte tranentrekkers waarbij je soms een voetje aan de vloer zult moeten zetten. Door de Ardennen loopt de klassieker Luik-Bastenaken-Luik met zijn beklimmingen van de Stockeu, La Redoute en la Rosiere. U vindt op klimroutes.nl meerdere routes voor wielrenners in de Ardennen. Op fietsroute.org zijn nog eens ruim 50 andere fietsroutes beschreven in Wallonië.

Wandelen!

Ontdek al wandelend de 4 streken van de Ardennen. In dit veelzijdige gebied zult u niet snel uitgekeken raken. Vele wandelingen zijn uitgezet voor mensen die maar even willen wandelen tot voor de echte lange afstandswandelaars. Maar er zijn ook de avontuurlijke wandelingen.
In het oosten van de Ardennen heeft u aan de Duitse grens het schitterende gebied van de Hoge Venen. Dit gebied is vlak en begroeid met heide. Langs de rivieren de Semois en de Ourthe liggen de mooie valleien met rotspartijen en steile paden met uitzichtpunten en ravijnen. De heuvels van Wallonië liggen in het noorden van de Ardennen. In het zuiden heeft u het woud van de Ardennen. Hier kunt u in de herfst de mooie bonte kleuren aanschouwen.

Durbuy en La Roche

Het kleinste stadje van de wereld is Durbuy. Een stadje met leuke straatjes, gezellige terrasjes en cafeetjes en fijne restaurants. U waant zich in de Middeleeuwen. La Roche-en-Ardenne ligt 20 kilometer verderop aan de rivier de Ourthe. Op een rotsplateau ziet u de burcht liggen. Hier vandaan vertrekken verschillende wandelingen naar de hoogste top, o.a. die van Baraque de Fraiture. Tijdens het wandelen heeft u fraaie uitzichten op de vallei en de burcht. Plaatsen in deze regio zijn o.a.: Bastogne, Han-sur-Lesse, Rochefort, Houffalize, Marche-en-Famenne en St. Hubert.

Regio Bouillon, zuiden van de Ardennen

Bouillon is een Middeleeuwse stadje aan de Semois met een vesting op de top van de heuvel. In dit gebied kunt u wandelen door diepe bossen en langs de rivier. Stevige klimmen en geweldige uitzichtpunten wisselen elkaar af. Overige plaatsen in deze regio zijn: Alle, Virton, Herbeumont, Vresse, Corbion, Florenville en Neufchateau.

De Maasvallei omgeving Villers-la-Ville

In het gebied van de Maasvallei vindt u schilderachtige dorpjes, kastelen, abdijen en geweldige uitzichten. Loopt u de route van Molignée, dan komt u een aantal kloosters tegen, abdijen en de ruïne van Montaigle. U loopt langs kliffen, grotten en kleine plaatsjes. Even boven Chimay vindt u het meer van Virelles. Dit is een beschermd natuurreservaat. Voor de kinderen ligt er het boompad. En langs de oevers kunt u heerlijk wandelen. Het kasteel van Annevoie ligt in Namen(Namur). Hier heeft u mooie tuinen in Franse stijl. Andere plaatsen in dit gebied zijn: Dinant, Philippeville, Huy en Ciney.

Hoge Venen en Spa

De Hoge Venen en Spa liggen in het Noord Oosten van België. Plaatsen in deze regio zijn: Spa, Robertville, Verviers, Malmedy en Stavelot. Het natuurgebied de Hoge Venen gaat door tot over de Duitse grens en is een glooiende hoogvlakte. Het landschap is ontstaan door veel neerslag en een streng klimaat met lage temperaturen. Er groeien hier veel zeldzame planten. In de Hoge Venen kunt u heerlijk wandelen en genieten van de grootse uitzichten. In het gebied zijn verschillende wandelingen uitgezet. In de omgeving heeft u ook wandelingen bij o.a.: de vallei van de Statte, het dal van de Amblève, de Abdij van le Val-Dieu, rond La Gleize enz.

Klimmen en abseilen

Wie van avontuurlijk houdt kan vanuit zijn vakantiehuis in de Ardennen een dagje klimmen of abseilen plannen. In de Ardennen heb je diepe kloven en mooie klimwanden. Aangezien je om te klimmen wel een vergunning nodig hebt omdat sommige wanden privé eigendom zijn, is het aan te raden een dagje klimmen te boeken bij een van de outdoorbedrijven. In Spa, Dinant en La Roche-en-Ardenne vindt u deze bedrijven. Klimgebieden in de Ardennen vindt u bijvoorbeeld in Pont à Lesse, Hotton, Freyr, Durnal, Plain des Fosses en Sy.

Paardrijden en de Ardennen – Goede Combinatie!

Liefhebbers van paarden kunnen een paard huren bij verschillende manege’s. U kunt dan mooie tochten maken door de bossen en langs riviertjes. Ook is er een mogelijkheid een dagtocht te paard te maken vanuit Ardennen Camping Bertrix. Tussen de middag wordt er dan gezellig gebarbecued. De hele dag op stap met het paard. Reserveren is wel aanbevolen. Sommige maneges bieden ook huifkartochten aan of een tocht per ezel.

Watersporten in de meren

Bent u een watersportliefhebben dan kunt u vanuit uw vakantiehuis in de Ardennen in de verschillende meren gezellig een dagje recreatief zwemmen of varen. In het meer van Warfaaz, in de buurt van Spa, kunt u zwemmen, surfen, varen of waterfietsen; in het meer van Bütgenbach kunt u ook zwemmen of varen; en bij Robertville kunt u in het meer alleen varen. Het meer van Neufchateau is prima om te sportvissen (vergunning nodig), waterfietsen of surfen.
In de meren van Coo en la Gilleppe bij Jalhay kunt u zeker niet watersporten. In deze meren is het levensgevaarlijk om te zwemmen.

Kanoën of kajakken

Heerlijk een dagje kanoën of kajakken vanuit uw vakantiehuis in de Ardennen? Dit kan en is zeker niet alleen voor de ervaren kanoër weggelegd. Ook de beginners kunnen in de kano stappen en een mooie tocht maken. Er zijn verschillende kanoverhuurbedrijven langs de Lesse, de Ourthe en de Amblève waar u terecht kunt. Deze liggen onder andere in de dorpen Durbuy, Coo en La Roche-en-Ardenne. Meestal wordt er vanaf het eindpunt voor vervoer naar het beginpunt gezorgd. Het is belangrijk zelf te zorgen voor goed schoeisel (mocht u in het water terecht komen); droge kleding; eten en drinken; waardevolle spullen opbergen in de waterdichte ton en draag eventueel een zwemvest. Het je een eigen kano dan zijn er een aantal mooie tochten voor de kano beschreven.