Ardennen Culinair

Ardennen Culinair – Kazen

Ontbijten of borrelen in uw vakantiewoning in de Ardennen? Koop dan een heerlijk kaasje uit de streek. Lekker op een toastje of een stukje stokbrood. De bekendste kazen uit de Ardennen zijn Maredsous, Orval en Rochefort.
Orval: In de abdij van Orval wordt heerlijk kaas gemaakt die te vergelijken is met de bekende Port Salut. De gebruikte melk komt uit de omgeving en wordt direct verwerkt tot kaas.

 

Maredsous: De rijping van deze kaas vindt plaats in de kelders van de abdij op traditionele wijze. Het proces is uniek en geeft de kaas zijn romige smaak en smeuïgheid. De typische flora in de kelders speelt hierbij een belangrijke rol. Met de hand worden de kazen gewassen waarbij echt bronwater uit de buurt wordt gebruikt.
Rochefort: In het dorp Rochefort worden halfharde en harde kazen volgens tradities gemaakt. Koeien in de buurt leveren de melk. De kaas moet niet worden verward met de Roquefort die van schapenmelk wordt gemaakt. De kazen mogen rijpen in de omliggende grotten.

Ardennen Culinair – Belgische Biertjes

Een dagje op stap geweest en daarna genieten van een biertje in uw gezellige vakantiehuis in de Ardennen? Veel brouwerijen maken hun eigen specifieke biertje. Dit zijn vaak kloosters of abdijen. Hieronder hebben wij u drie voor u beschreven maar er zijn er veel meer in de Ardennen.
Chimay: In Abbaye Notre-Dame de Scourmont worden drie speciale bieren gebrouwen. Tevens maken ze hier hun eigen kaas. Het bier en de kaas smaken heerlijk bij elkaar.

Marckloff: Dit bier wordt gebrouwen in de bierbrouwerij van Durbuy. In deze brouwerij kunt u de bieren proeven of een rondleiding krijgen.
La Chouffe: In de brouwerij van Achouffe wordt het in Nederland bekende, kabouterbier gemaakt. Drie verschillende bieren. Bezoek de brouwerij, het is de moeite waard.
Oud Bruin Bier Fietsroute: Deze route leidt u door en om het bierdorp Oudenaarde waar vier brouwerijen gevestigd zijn waaronder Liefmans. Het bier Oud Bruin, heeft wat weg van de smaak van karamel en smaakt heerlijk bij wat oude kaas. De route is t7 km lang en te verkrijgen bij de VVV. Meer informatie over fietsen in de Ardennen.

Overige

Heerlijke chocolade is wat de Belgen wel kunnen maken. De chocolaterieën liggen vol met kleine heerlijke kunstwerkjes. In Florenville heeft u Les Chocolats d’Edouard. Hier kunt u een workshop volgen (duur 1 uur) en van de heerlijk chocolade proeven.
Het bekende bronwater uit de Ardennen is Spa. U kunt een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum om vanaf daar een blik te kunnen werpen in de fabriek.

Ardennen Culinair – Slakken

In het dorp Warnant is een slakkenkwekerij. Tijdens een rondleiding wordt u uitgelegd hoe het kweken van de slakken gaat, hoe ze leven en hoe ze zich voortplanten. In de winkel kunt u na afloop een slak proeven of een product van slakken kopen.
In Izier staat de geitenboerderij van Ozo waar ze heerlijke geitenkaas maken. Bij een bezoek aan de boerderij kunt u zelf een geit melken, de melk proeven en zien hoe hier kaas van wordt gemaakt. Er worden ook rondleidingen gegeven. In de winkel verkopen ze hun eigen producten maar ook producten uit de regio.

Genieten in een groepsaccommodatie in de Ardennen.

In de Ardennen zijn ook genoeg plekken om met groepsaccommodaties van 25 personen te genieten van de belgische kazen, de belgische biertjes, de slakken en ook van de overheerlijke Ardense ham. U hoort het al culinair genieten kan ook heel leuk zijn met een groepsaccommodatie in de ardennen al gaat het om een grote familie of een bedrijfsuitje.

Ardennen Culinair – Ham uit de Ardennen

De echte Ardennenham komt natuurlijk uit de Ardennen en doet zeker niet onder aan de Italiaanse en Spaanse variant. Heeft de ham het ‘Marque Nationale’ label dan is het een echte Ardennenham. Dit waarmerk garandeert een rijpingsproces van 6 – 10 maanden. De ham heeft een diep rode kleur en is gezouten, gedroogd en gerookt. Heerlijk voor bij de borrel of om te verwerken in een gerecht. U kunt een bezoek brengen aan de Montenauer Schinkenräucherei te Montenau en zien wat het bewerkingsproces inhoudt.